MINETTE WALTERS - MASKA SRAMA


Mathilda Gillespie nije dobra žena. Stara je i razdražljiva, ima malo prijatelja. Odvojena je od običnih seljana, izolirana u svom bogatstvu i svojoj boli.

Kada Mathildu pronađu mrtvu u svojoj kadi sa praznom bočicom tableta i prerezanih žila, policija ne zna da li je u pitanju ubojstvo ili samoubojstvo. Nakon godina patnje u boli od kroničnog artritisa, pretpostavlja se da si je Mathilda oduzela život. No, kako se situacija razvija, mišljenje policije da se radi  o samoubojstvu uskoro se mijenja u ubojstvo.

Mathildine pohlepne kći i unuka, Joanna i Ruth Lascelles, dolaze u Cedar House, jedva čekajući da oporučno dobiju imanje i novac koji su dugo priželjkivale. Obje su šokirane kad su obaviještene da je Mathilda napisala novu oporuku, prepuštajući cijelo svoje imanje Sarah Blakeney, liječnici opće prakse koja je liječila stariju ženu posljednjih godinu dana od umirovljenja svog prethodnog liječnika.

Sarah ovo otkriće nije uopće zadovoljilo. Sarah se sviđala iskrena starica zbog njezine otvorenosti, no ipak, Sarah nema želju zapetljavati se s očito nefunkcionalnom obitelji. Njihove su veze duboko uznemirene i uzajamno destruktivne.

Odjednom Joanna i Ruth ovise o Sarahinoj dobroj volji da im da ikakvu nakandu od nasljedstva. Grad ogovara Sarah, a njeni pacijenti pretpostavljaju da je ona kriva za smrt starice. Sarah ima problema i sa svojim suprugom Jackom, umjetnikom koji sebe smatra renesansnim čovjekom. Njegovo poznavanje pokojnice još više povećava sumnju.

Maska srama je odličan triler.  Ni u jednom jedinom trenutku nisam pogodila tko je ubojica. Odlična priča sa savršeno zamišljenim likovima koja je kako sam je više čitala postajala sve intrigantnija i kompliciranija. Puno je dobrih zapleta i preokreta. Stvarno odličan triler Minette Walters!