JULIA QUINN - TAJNI DNEVNICI GOSPOĐICE MIRANDE CHEEVER


Priča započinje kućnom zabavom na kojoj je Miranda Cheever, a koju je organizirala obitelj njezine najbolje prijateljice Olivije Bevelstoke. Na toj zabavi desetogodišnja Miranda upoznaje Olivijinog devetnaestogodišnjeg brata Turnera i zaljubljuje se u njega.

Nakon zabave, godine koje su uslijedile i nisu bile previse dobre za Turnera. Zaljubio se, tj. više je bio opsjednut svojom užasnom ženom, koja mu je bila nevjerna, i koja je u njihov brak ušla trudna, noseći dijete drugog muškarca. Polako je u Turneru svojim ponašanjem ubila svu njegovu dobrotu i optimizam. No, nakon par godina braka, pala je s konja, slomila vrat i umrla. Nitko upoznat s Turnerom nije bio posebno tužan zbog njene smrti. Čak se ni Turner nije mogao natjerati da ju oplakuje.

Međutim, godine su bile ljubazne prema Mirandi. Prerasla je u svoje mladenačke probleme. Ona nije ljepotica poput njene najbolje prijateljice Olivije, ali to je previse ne dira. Zadovoljna je sama sa sobom. Miranda je jedna jako pametna i oštroumna mlada žena. No ona mora pronaći muža. I Olivia je gnjavi zbog udaje za Olivijinog brata blizanca Winstona. A Winston je jako zgodan, ali nije Turner...

 

Tajni dnevnici gospođice Mirande Cheever je jedna sjajna priča, slatka i smiješna, fantastična od početka do kraja. Likovi su urnebesni. Lik Mirande mi se jako svidio. Izravna je i samostalna, te ne mari za nametnute društvene norme. Turner je također odličan. Malo su ga predugo mučili emocionalni problemi koje mu je prouzročila njegova prva supruga, ali i to je bilo dobro uklopljeno u cijelu priču. No, na kraju se sve posložilo na svoje mjesto i svatko dobije svoje sretno i zauvijek. Smijala sam se i plakala s ovim likovima. I to volim u knjizi!

Svidjelo mi se kako je junakinja bila poput člana herojeve obitelji još od malih nogu. Bilo mi je smiješno što je junakinja u tako mladoj dobi odlučila da je zaljubljena u heroja budući da to ne računam kao ljubav već više kao zaljubljenost. Da, junak se nekoliko puta ponašao kao magarac, ali na neki je način bilo očito da mu je stalo do nje, posebno kad nije želio da se zbliži s njegovim bratom nakon što je shvatio da ju brat privlači. Svidjelo mi se kakvi su bili nakon vjenčanja, i kako je junak potrčao za njom nakon što je shvatio da je trudna. A posebno njegova interakcija sa škotskim batlerom i njezinim djedom i bakom.