ELLA CAREY - NJUJORŠKA TAJNA


1942. je godina i rat bjesni diljem Europe. Lijepa i talentirana Lily Rose želi raditi u kuhinji, u poznatom restoranu u New Yorku, ali u to vrijeme restorane su vodili muškarci. 

Lily dobiva posao kuharice u poznatom njujorškom restoranu Valentino’s. Slijedi svoju strast za kuhanjem i smatra da se mora dokazati. Zaljubljuje se u svog talijanskog kolegu Toma. Veza između Lily i Toma se razvija, ali se brzo prekida kada je Tom pozvan da se bori u ratu u Italiji. Lily se obraća obitelji za potporu, ali njezina majka je bijesna kada sazna za vezu. Lily će čekati da se Tom vrati, ali njezina majka neće ni čuti za to i ima druge planove za koga će se Lily udati. Njezina majka želi da se uda za Nathaniela koji je bogata osoba iz njujorškog visokog društva. Ali Lily želi biti neovisna i sretna poput svoje bake Josie. Njezina baka je njezina najveća podrška i potiče Lily da ostvari svoje snove da postane kuharica. 

Dok Lily čeka da se Tom vrati iz rata, saznaje da je on nestao.

 

Ova priča je smještena u New Yorku tijekom Drugog svjetskog rata. Ne fokusira se na borbe u inozemstvu, već prati priču o Lily i kako rat utječe na njezin život. Žene su tada radile na upražnjenim mjestima muškaraca koji su otišli boriti se u rat.

Lily je žena snažne volje, pametna i puna ljubavi, koja želi slijediti svoj put i pritom se bori sa svojom zahtjevnom majkom.

Ovo je priča koja me je I rasplakala i nasmijala. Bila sam oduševljena s Lily jer je bila snažna žena u eri dominacije muškaraca. Definitivno bih preporučila ovu knjigu svima koji vole povijesnu fikciju ili priče o hrabrim ženama.