CHRISTINA BAKER KLINE - PROGNANICE


Prognanice je povijesni roman koji se prvenstveno odvija u Australiji u 19. stoljeću i pripovijeda nam o sudbini dviju žena osuđenih da budu prebačene u život u ropstvu i mlade domorodačke djevojčice koja je nasilno odvedena od svog naroda i svoje zemlje kako bi postala objekt u Guvernerovom domu.

Mathinna je mala aboridžinska djevojčica, koju je, kao da je stvar, sebi uzela žena guvernera Van Diemenove zemlje. Evangeline, guvernanta djece iz bogate obitelji u Londonu, iskorištena je i lažno optužena za krađu. Poslana je u zatvor Newgate, gdje trudna i usamljena čeka progon u Australiju. Hazel, šesnaestogodišnja djevojka, s jako tužnim životom, osuđena je zbog krađe srebrne žlice. Nije imala ništa dobrog za uzeti iz svog prethodnog života osim svog znanja o bilju, kućnih lijekova i svojih vještina primalje.

Ova tri glavna lika imaju malo toga zajedničkog osim toga što su prisiljene na izgnanstvo i bore se da prežive u čudnom novom svijetu.

 

Ovdje se radi o snažnim ženskim likovima dok ih pratimo kako se bore da napuste svoje stare živote i prilagode novima koji su im nametnuti. Mnogo je dobro slojevitih tema socijalne pravde, ugnjetavanja, preživljavanja, tiho utkanih u prekrasnu priču.

Spisateljica nam opisuje i vrlo tužan dio brutalnog postupanja prema osuđenicama. Bolno je vidjeti i osjetiti kako su ti životi prekinuti, te žene tretirane kao da su beznačajne i da ne zaslužuju osnovnu uobičajenu pristojnost.

Ovo je priča koja vas osvaja već od prvih stranica. Zanimljivi opisi i dijalozi neprestano povlače priču naprijed s izvanrednim likovima do kojih vam je jako stalo.

Prognanice je jedna moćna priča koju nećete tako brzo zaboraviti. Moja preporuka!