JULIA QUINN - LJEPŠE OD RAJA


Svatko tko je čitao serijal o Bridgertonima, zna da su Smyte – Smithove plemenite dame koje svake sezone održavaju koncert, koliko okrutan, toliko i užasavajući. One su sestre i sestrične koje su predstavljene drštvu i ujedno neudane. U onom trenutku kad se koja od njih uda, druga je mora zamijeniti u obiteljskom kvartetu. Šteta je da koliko god se one trudile, jadne djevojke su užasne u sviranju i cijelo visoko društvo to zna.

U ovoj priči naš protagonist Marcus Holroyd, grof od Chatterisa, bio je usamljen dječak sve dok nije upoznao Daniela Smythe-Smitha u školi, te su postali najbolji prijatelji. Marcus je provodio mnoga ljeta i godišnje odmore kod Smythe-Smithovih, a kamo god su išli pratila ih je Danielova sestra Honoria, najmlađa u obitelji. Iskreno govoreći, Marcus i Honoria uvijek su se odnosili jedno prema drugome kao brat i sestra. On joj je bio dosadan kao rođeni brat, pa ni u jednom trenutku nisu mogli razmišljati o ljubavi.

Jednog dana dogodilo se nešto što je Daniela Smythe-Smitha otjeralo iz Engleske, neslavni dvoboj, zbog kojeg je morao pobjeći pod prijetnjom vješanja, jer svi znaju da je dvoboj zabranjen. Ali prije odlaska, Daniel je natjerao Marcusa da obeća da će spriječiti potencijalne prosce za Honoriju koje smatra neprikladnima. Prošle su tri godine koliko je Honoria na ˝tržištu˝. Sada Honoria ima dvadeset jednu godinu i želi se udati.

Zaplet počinje kada rođakinje Smythe-Smith provode nekoliko dana u seoskoj kući njihove sestrične, Cecily, u Cambridgeshireu. Slučajnost je da je Marcus, bratov prijatelj, njihov najbliži susjed i suđeno im je da se susreću više nego što bi željeli. Nije da se Honoria i Marcus mrze, naprotiv, smatraju se prijateljima, ali gotovo braćom. Ono zbog čega oboje shvaćaju da se vole više nego što je to podnošljivo je nesreća koju Marcus doživi zbog Honorije, a Honoria, bez ikakve ideje kako se brinuti za bolesnu osobu, postaje njegova medicinska sestra.

Ljepše od raja je lijepo napisan i duhovit roman, živahan i zabavan. Pisanje je glatko, a dijalozi realistični, toliko da nisam shvatila koliko sam stranica pročitala, a već sam bila pri kraju knjige.  Doslovno ju nisam mogla ostaviti.

Likovi su ljupki i dragi, sadržajni i srčani. Honoria je drag karakter, brižna i puna povjerenja. Marcus je potpuni džentlmen koji se pretvara da je tužan, a zapravo ima šarmantan smisao za humor i skroz je sladak. Zapravo ne postoji niti jedan lik u cijelom romanu koji je neugodan.

Imate moju iskrenu preporuku za ovu knjigu, a ja se veselim novom nastavku ovog serijala.